Автономний мобільний пункт технічного обслуговування вогнегасників і протипожежних засобів

Боротьба з пожежами є актуальною проблемою державної ваги не тільки для України, а й для усього людства загалом. Кожну секунду в світі стається 2-3 пожежі. В середньому в рік в Україні стається біля 70тисяч пожеж. Питання ліквідації пожежі на початковій стадії, де б вона не виникла, у побуті чи на підприємстві, пов’язане з належною експлуатацією та технічним обслуговуванням первинних засобів пожежогасіння загалом і вогнегасників зокрема. До великих розмірів пожеж та важких наслідків від них призводить відсутність або неякісне проведення технічного обслуговування вогнегасників. Перезарядка вогнегасників на об’єкті з використанням мобільного пункта обслуговування вогнегасників є оптимальний варіант для безпечного функціонування об’єкта.

Для забезпечення належної експлуатації вогнегасників в установах, офісах, організаціях чи на промислових підприємствах призначається відповідальна особа (особи), яка зобов’язана:

  • утримувати вогнегасники у технічно справному стані шляхом своєчасного проведення їх технічного огляду, обслуговування і ремонту, якщо такий ремонт передбачений супровідною документацією;
  • завести необхідну документацію з експлуатації вогнегасників;
  • контролювати систематичне ведення та внесення змін до експлуатаційної документації;
  • проводити навчання працівників підприємства чи установи правилам безпечного користування вогнегасниками.

В останні роки широкого розповсюдження набула виїзна перезарядка вогнегасників з використанням пересувного пункта перезарядки вогнегасників на шасі вантажних автомобілів обладнаних спеціальним обладнанням.

Автономний мобільний пункт технічного обслуговування вогнегасників  і протипожежних засобів, що складається: кузова, який установлений на шасі автомобіля або причепа, і розташовані всередині фургона у технологічній послідовності блок ремонту та опосвідчення посудин, що працюють під тиском, оснащений робочим столом з набором інструментів та приладів, блок заряджання посудин вуглекислотою, оснащений устаткуванням для наповнення балонів вуглекислотою та комплектом балонів з вуглекислотою, ваги, блок підготовки і заряджання посудин, що працюють під тиском, вогнегасним порошком, порошковою зарядною станцією і комплектом балонів з азотом, стенд гідравлічних випробувань посудин, що працюють під тиском, оснащений пресом для гідровипробувань, ємністю для води і пристроєм для миття та сушіння балонів, автономне джерело електроживлення, наприклад бензинову генераторну установку, встановлену всередині кузова-фургона. В разі необхідності генератор виноситься за межі пересувного пункту перезарядки вогнегасників.
Мобільний пункт обслуговування вогнегасників і протипожежних засобів, виїзджає на проведення перезаряджання за відповідними заявками підприємств.

Виїзна перезарядка вогнегасників планується заздалегідь,як правило на місяць часу.

Мобільний пункт обслуговування вогнегасників ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Вогнеборець» облаштований на базі грузового буса IVEKO.

Крім цього, перед уведенням в експлуатацію вогнегасників, відповідальна особа повинна провести первинний візуальний огляд кожного вогнегасника, перевірити його комплектність та усі супровідні документи.

Відповідальний за експлуатацію вогнегасників на об’єкті повинен не рідше одного разу на тиждень візуально перевіряти їхній технічний стан та робити відповідний запис у журналі про результати такого огляду. У разі виявлення пошкоджень корпусу, вузлів, пломб та інших несправностей, вогнегасник передається до спеціалізованого пункту для подальшої діагностики або викликається мобільний пункт перезарядки вогнегасників і здійснюється виїзна перезарядка вогнегасників.

Технічне обслуговування усіх типів вогнегасників проводиться з періодичністю не рідше одного разу на рік або після використання або виявлення несправності та за графіком пересувного пункту перезарядки.

Технічне обслуговування вогнегасників проводиться власними силами підприємства лише за наявності ліцензії на такий вид діяльності та відповідно укладеного договору (договорів) з виробником (виробниками) вогнегасників. Наприклад у Львові багато підприємств уклали договір на перезарядку, ремонт та технічне обслуговування з підприємством ТзОВ «Науково-виробниче підприємство «Вогнеборець», яке має відповідні ліцензії та досвід та мобільнийПідприємство, яке не має повноважень здійснювати технічне обслуговування вогнегасників, зобов’язане укласти договір з уповноваженою організацією або приватною особою, які мають ліцензію на проведення технічного обслуговування вогнегасників.

Уповноважена організація, яка здійснює технічне обслуговування (наприклад ТзОВ НВП «Вогнеборець», м. Львів) та ремонт вогнегасників, повинна надавати послуги відповідно до ліцензійних умов та порядку контролю за їх додержанням та може здійснювати перезарядку на пересувному пункті перезарядки вогнегасників. Персонал, у тому числі керівник уповноваженої організації, повинен мати відповідний дозвіл на проведення робіт з технічного обслуговування вогнегасників і зобов’язаний знати:

– конструкцію та принцип дії вогнегасників, що обслуговуються;

– нормативну та технічну документацію на вогнегасники, що обслуговуються;

– ДНАОП 0.00-1.07-94 Правила будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском;

– інструкцію з охорони праці, що розроблена та затверджена згідно з ДНАОП 0.00-4.15-98 Положення про розробку інструкцій з охорони праці;

– інші керівні та нормативні документи, що регламентують вимоги до експлуатації вогнегасників та охорони довкілля.

 

 

 

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!